משאיות בנהיגה עצמית

מהן ההזדמנויות שמשאיות אוטונומיות יכולות להביא לנו בעתיד?

משאית בנהיגה עצמית, גם מוכרת כמשאית אוטונומית (robo-truck) אינה דורשת נהג אנושי, בדומה למכוניות בנהיגה עצמית. העניין הרב בפיתוח טכנולוגיית רכב אוטונומי רחב יותר מזה של מכוניות נוסעים. חברות מסוימות המייצרות רכבי משא כבדים, כמו GM ופורד, גם בוחנות מקרוב את החשיבות והפוטנציאל של משאיות סמיטריילר (שילוב של יחידת גורר וקרון נגרר אחד, או יותר, להובלת מטענים) ללא נהג. תעשיות הובלה שואפות להגביר את היעילות שלהן ולשנע יותר קרגו בין יעדים, עם פחות הוצאות לחברה.

התקן הבינלאומי (J3016) של אגודת מהנדסי הרכב (SAE- Society of Automotive Engineers) מגדיר 6 רמות של אוטומציה לנהיגה. רמה 0 היא ללא אוטומציה בה הנהג בשליטה מלאה ורמה 5 מייצגת אוטומציה מלאה בה הנהג צריך רק להתניע , כאשר המכונית עושה את השאר. כיום אנו נמצאים ברמה 3 הכוללת "סיוע מותנה" בו לנהג יש גישה להשתמש במכשירים אוטומטיים שבולמים, מאיצים,מנווטים ומעבירים הילוכים לרכב. עם זאת, על הנהג להיות מוכן בכל עת לקחת את ההגה במידת הצורך. בדרך כלל משתמשים במרכיבים אלה בכביש המהיר והפתוח בתנאי נהיגה נוחים, כאשר הנהג חוזר לשליטה ביציאה מהאוטוסטראדה. ברמה 4, אוטומציה גבוהה, הנהג מפעיל נהיגה אוטומטית, כאשר התנאים בטוחים,ואז אין צורך בהתערבות שלו/שלה; מצב זה עדיין בהליך בדיקה עם נהגים מנוסים בתור המשתתפים. רמה 5 תיושם בעתיד כאשר הרכב יוכל להתמודד עם כל משימות הנהיגה.

נסיעות מבחן של משאיות אוטונומיות כבר מבוצעות היום. ניתן לתכנת את המשאיות לנסוע מנקודה A לנקודה B ללא נהגים, בתנאים מוגבלים. אולם, נהגים אנושיים עדיין נמצאים במשאיות מטעמי בטיחות ויכולים להשתלט על בקרות הרכב (דוושות הרצפה וההגה) בשעת חירום.

מה היתרונות שמביאה לנו טכנולוגיית משאיות אוטונומית?

בחיי היומיום יש צורך ביותר ויותר חברות מטען בכדי לשלח סחורות. משאיות אוטונומיות יביאו התייעלות לשוק ההובלות. עם מספר זהה של נהגים או אפילו פחות, טכנולוגיית נהיגה עצמית מאפשרת שינוע של יותר מטענים.

כיום מערכת הנהיגה העצמית מתאימה יותר לכביש המהיר, כל עוד נהג אנושי נמצא בשליטה במייל הראשון ובמייל האחרון (last mile). רגולציה העוסקת בתנאי העבודה עבור נהגי משאיות מקצועייםשונה בכל מדינה. כאשר לוקחים בחשבון 10 שעות עבודה ובהמשך 8 שעות מנוחה, עלויות תעסוקה לחברה עשויות להיות גבוהות, בעוד שחברות מסוימות עשויות להעסיק 2 נהגים על מסלול ללא הפסקה.

המערכת הטכנולוגיתשל הנהיגההעצמית יכולה לבצע משלוחים 24/7 ולהימנע משעות העמוס בכבישים; אפשר לצאת בלילה במקום מוקדם בבוקר. העבודה על אוטוסטראדה קשה, מלחיצה, וכוללת שעות ארוכות ללא שינה; למרות זאת היא יותר קלה מאשר נהיגה בתוך העיר בה על הנהג להתמודד עם הולכי רגל, תנועה מורכבת, חיות מחמד על הכביש וגורמים אחרים ההופכים טכנולוגית נהיגה אוטונומית לקשה לנתח ולנווט.

טכנולוגיית נהיגה אוטונומית מביאה יתרונות גדולים לתחום הבטיחות. בכל שנה, משאיות מעורבות במאות אלפי התנגשויות, וכתוצאה מכך אלפי מקרי מוות ועשרות אלפי פצועים. מתוך 100 תאונות קטלניותבכביש, ממוצע של 35 נגרמות על ידי כלי רכב כבד. נסיעה בשעות מחוץ לשיא התנועה מסייעת להפחית תאונות בשעות העמוסות ביותר של היום. בנוסף, המשאית האוטונומית לא צריכה לקחת הפסקה ולנוח כמו נהג אנושי, וכך ניתן למנוע את ההשפעה האנושית שגורמת לתאונות.

הפחתת עלויות היא יתרון נוסף של מערכות נהיגה עצמית. לדוגמה, עלויות דלק הן חלק משמעותי מאוד מהתחזוקה של חברות הקרגו כאשר הלקוח משלם מחיר גבוה, בהתאם לעלויות אלה. נהג משאית נוהג ברגש וכל פעם שהוא לוחץ על דוושות הגז והבלמים, נצרך דלק נוסף. המערכת האוטונומית בוחרת באופן אוטומטי את המסלול האופטימלי.

משאיות עם מאפייני פלטונינג (חיבור של שתי משאיות או יותר בשיירה, באמצעות טכנולוגיה עם קישוריות גבוהה ומערכות תמיכה ממוחשבותלנהיגה) יוכלו להפחית את צריכת הדלק וכן לצמצם את פליטות ה- CO2 (פחמן דו-חמצני). פלטונינג (platooning) מאפשרלכלי רכב כבדים לנסוע באופן צמוד ובטוח בעקבות רכב מוביל השולט במהירות ובניווט באמצעות תקשורת אלחוטית - מעין צימוד באופן מכני בדומה ל"רכבות כביש". בנוסף להפחתת עלויות הדלק, טכנולוגיה זו מנצלת את קיבולת הכביש טוב יותר וחוסכת זמן ופליטות. כאשר משאיות מתיישרות בקבוצה קרובה באמצעות טכנולוגיהברמה קישורית גבוהה (מכ"ם, GPS, WIFI), יחד עם מערכות תמיכה אוטומטיות בנהיגה, התנגדות האוויר, או גרר (drag), מצטמצמת. המרחק הקטן בין כלי רכב מקטין את עמידות הרוח ומשפר את צריכת הדלק.

משאיות בנהיגה עצמית

מה הם החסרונות?

דאגה אמיתית מאוד מתייחסתלמשרותשל נהגי משאיות. זה לא יקרה בן לילה, אבל יותר ויותר נהגי משאיות יוחלפו בטכנולוגיה חדשה. עם זאת, בני האדם עדיין יהיו מעורבים בתעשיית המשא כאשר תפקידים חדשיםיוקמועל מנת לתמוך במערכת החדשה.

חסרון נוסף מתייחסלאבטחה מכיוון שהאקרים ופושעים אחרים מחפשיםחשיפה ופריצה בתוכנות חדשות הנמצאות בבדיקה. גם אם לעת עתה אנחנו לא מוציאים את הנהגים האנושיים מתא הנהג, עדיין יש סיכון גבוה כי האקרים יכולים לסכן את מערכת הבקרה.

כנראה אנחנו עדיין רחוקים מלהעמיד ציימשאיות אוטונומיות על הכביש, אולם כבר יש סוגיות חבות/אחריות משפטיות. ישנן שאלות רבות לא פתורות לגביתקריות פוטנציאליות והאחריות הנלווית.

החברות הגדולות שמפתחות כיום כלי רכב אוטונומיים, כגון OTTO או Pony.ai הסינית, מתארות את החשיבות של הסתכלות מקרוב, במיוחד על משאיות בנהיגה עצמית ולאו דווקא על כלי הרכב של הנוסעים. חברת OTTO מודאגת ממספר ההרוגים בכבישים. הצורך להפוך את המשאית לבטוחה יותר היא אחת המטרות של החברה, שכן 70% של הסחורה בארה"ב מועברים על ידי משאיות משא. חברת Pony.ai ידועה בעיקר ביישום מערכת נהיגה עצמית במכוניות. לאחרונה החברה הבינה כי הטכנולוגיה למשאיות תיושם הרבה יותר מוקדם מהמצופה; וזאת בגלל העניין הגדול, שכבר רואים היום, וכן התמיכה במסחר של משאיות אוטונומיות.

השלב הבא שלנו יהיה למצוא את הפתרון כדי שנוכל לחבר את מערכת ניהול התחבורה (TMS) למערכת של המשאית האוטונומית כך שהיא תוכל להיות אחראית לאורך כל הדרך, להגיב לכל שינוי במסלול ולהביא ללקוח וויזיביליות (נראות) מלאה.

זוכרים את שירו של ג'ון לנון "תארו לעצמכם" (Imagine):

"אתם יכולים להגיד שאני חולם

אבל אני לא היחיד

אני מקווה שיום אחד תצטרף אלינו

והעולם יהיה כאחד."

כעת, אולי כל זה נראה רחוק בעתיד, אבל אל תשכחו רק בשנות ה-50 התחלנו לוותר על מפעילי מעליות!

אהבתם את הכתבה?

שתף בפייסבוק
שתף בטוויטר
שתף בלינקדין
שתפו בפינטרסט
דלג לתוכן