עולם תחליפי הדלק
רכב בר קיימא הוא סוג שמייצר פחות השלכות שליליות על הסביבה מאשר רכב קונבנציונלי עם מנוע בעירה פנימית. הוא יכול להשתמש בגז טבעי נוזלי (LNG), גז טבעי דחוס (CNG), ביו-דלק ועוד. אולם, רכב ממש ידידותי לסביבה צריך לעמוד בדרישות ספציפיות ויכול לכלול מכוניות חשמליות, כלי רכב היברידיים-חשמליים, כלי רכב הפועלים על תאי דלק ועוד. כלי רכב אלה מופעלים על ידי חלופות לדלקים פוסיליים (בנזין, גז טבעי, דיזל) ולא פולטים גזי חממה מהאגזוז.
מדוע אנו זקוקים לדלק חלופי לתחבורה?
התוצאה מוועידת האקלים בפריז ב-2015 (UNFCCC - COP21) הייתה אישור הסכם פריז הראוי לציון, בו מדינות העולם התחייבו, בין היתר, להפחית באופן משמעותי את רמת פליטות גזי החממה הגלובלית. צעד מרכזי באסטרטגיות להשגת יעדי הסכם פריז הוא המעבר משימוש בדלקים פוסיליים לאנרגיות מתחדשות, לרבות אנרגיה גרעינית, והתקדמות לקראת כלכלות דלות פחמן. למותר לציין, סקטור התחבורה מייצר חלק גדול של פליטות גזי החממה.
לחברות משלוחים וכן לקבלני המשנה יש הרבה לשקול כאשר הם מנסים לגוון את תמהיל מקורות האנרגיה שלהם לתחבורה. זה מעין תרגיל של "שיווי משקל" המחייב לבדוקמספר גורמים כגון השקעה בהון, עלות צריכת אנרגיה, תשתיות,ומטרות של בר קיימא.
אנו מחלקים מנועי בעירה פנימית לשתי קטגוריות: מקור דלק יחיד (הנפוץ ביותר) ומקור דלק מרובה (multi-fuel source). כאן יש שימושברכב חשמלי (מצבר), סולארי, ביו-דלק -ביודיזל, אתנול, פחם, גז טבעי דחוס. כלי רכב (dual fuel) יכולים להשתמש בשני סוגימערכות דלק שלמות והם מסוגלים לפעול על כל אחד מהדלקים (לדוגמה גז + נוזל, גז + גז, נוזל + נוזל). דלק גמיש, הנקרא flex-fuel/flexifuel באירופה או flex בברזיל, נמצא בשימוש בכלי רכב עם מנוע בעירה פנימית שנועד לנוע על יותר מסוג דלק אחד ש. כלי הרכב הגמישים הנפוצים ביותר בשוק משתמשים בתערובת בנזין ועד 83% אתנול.
מה היא התשובה האמיתית לתחליפי דלקים?
דלקים ביולוגיים, המיוצריםמביומסה, כבר זמינים. דוגמאות כוללות אתנול עשוי קנה סוכר, תירס, סורגום וכן ביודיזל מיוצרמשמן צמחי ושומנים נוזליים של בעלי חיים. דלקים אלה הם בקבוצה של אנרגיה מתחדשת, פחות רעילים והרבה יותר ברי קיימא מאשר דלקים פוסיליים קונבנציונליים, והם יכולים להפחית פליטות בסקטור התחבורה. כמובן, ישנם אתגרים, כגון הקושי להשתמש בביודיזל באקלים קרמכיוון שזהגורם להתגבשות והדלק נוטה לקפוא;מצב שעלול לגרום נזק חמור למנוע של משאית.
כאמור, גז טבעי דחוס ונוזלי (CNG ו-LNG) הם חלופות לבנזין ולדיזל. CNG היה למעשה בשימוש לפני מלחמת העולם השנייה באירופה, אך הבעיות של שטח אחסון קבע כי מרחקי הנסיעותהיו קצרות מאוד, בערך50-70 ק"מ.
כיום, החלופההזאת שמציעה פחות פליטות, ויותר מקיימת, צוברת נתח שוק עבור הרכב הכבד. ההתקדמות בטכנולוגיות מערכת המנועים והדלקים תרמה לשימוש החלופה ע"י תעשיית הלוגיסטיקה יחד עם מחיר שוק המניות הנמוך והיציב שלה.
יקר יותר מ- CNG לייצר, לאחסן ולהוביל. הוא פולט מעט יותר פליטות גזי חממה. השימוש ב- LNG נפוץ יותר באירופה בה יש מחסור בצנרת להובלת CNG למרחקים.

לארה"ב שפע של משאבי גז טבעי מפצלי השמןשמאפשרגידול עצום בייצור. ניתן להשתמש בובמנוע ספציפי , אתגר שעדיין בוחנים יחד עם סוגית תחנות התדלוק למשאיות המשתמשות בגז טבעי מסוג זה. יהיה צורך בהשקעות נוספות בטכנולוגיה ובתשתיות. אפשר להשתמש ב- CNG במנועי דיזל ולקבל צריכת דלק טובה יותר. לגבי קיימות וסביבה, זה עדיין דלק פוסילי והייצור שלה משאיר טביעת רגל פחמנית גדולה.
אגירת אנרגיה לכלי רכב חשמליים בתעשיית המטענים הוא עדיין אתגר גדול בכל הנוגע לבטיחות, גודל, עלות וניהול כולל של המצבר. עלות השבתת משאית במהלך טעינה עלולה להפוך רכב חשמלי לפחות מפתה בשרשרתהאספקה. בנוסף, לאחר טעינה מלאה, משאית יכולה לנסוע בממוצע כ-350 ק"מ, בעוד שרוב המשלוחים הארוכים הם 1,000 ק"מ ויותר.
חשוב לציין כיהחשמל ברשת המקומיתמגיע מתחנות כוח שלא בהכרח פועלות ללא פליטות גזי חממה, כך שקשה למדוד פליטות בפועל מכלי רכב חלופיים. לדוגמה, באיסלנד כמעט כל ייצור החשמל מסופק על ידי אנרגיה מתחדשת, לכן תחנות הטעינה לרכביםמקבלות חשמל מרשת המקבלת חשמל ממקורות אנרגיה מבוססי הידרו וגיאותרמי. מצד שני, בארצות הברית, רוב החשמל מופק מדלקיםפוסיליים.
ייצור דלקים חלופיים גדל מדי שנה, עם זאת, אתגרים רבים נשארים. גם אם נפתור בעיית המחסור במשאבים, עדיין יש מספרסוגיות סביבתיות לא פתורות.
בהתאם לקצב ההתפתחות שלהרכב ההיברידי בעולם, נראה כי זההדבר המבטיח ביותר עבור הדור הבא של משאיות. התקופה הקרובה תהווה צעד ביניים במעברלחשמל כמקור האנרגיה העיקרי. אירופה, ארה"ב ויפן כבר משפרותהתייעלות אנרגטית באמצעות צמצום גודל המנועים.
ניתן למצוא אזורים מופחתי פליטות Low Emissions Zones) - LEZ) בערים ברחבי העולם המפותח. זהו אזור מוגדר בו הגישה מוגבלת כדי לשפר את איכות האוויר. אין כניסה למשאיות מזהמות, נוהל די חדש שנותן תמריץ נוסף לחברות לוגיסטיקה להשתמש בכלי רכב dual, עם פחות פליטות, כדי להבטיח שמשלוחי מטען סדירים לא יתעכבו.
לאחר שבאמת נראה משאיות היברידיות בשוק נוכל לחשוב כיצד להפוך את מערכת החשמל השלמה יעילה יותר. הפתרון הוא למצוא דרך להטעין את המצבר במהלך הנסיעה, תוך שימוש בטכנולוגיות קיימות כגון פאנלים סולאריים או כבישים אלחוטיים המטעינים את הרכב בזמן הנהיגה.
המטרה שלנו כרגע היא ליצור אופטימיזציה באמצעות מגוון טכנולוגיות דיגיטליות לניהול יעיל של ציי רכב כבדים.
